06dec13:0015:00En hållbar omställning för alla?
Event Details
Hur kan sociala perspektiv inkluderas i energiomställningen? Diska, duscha, laga mat, städa, köpa kläder, köra bil, eller gå på puben. Vardagliga göromål som kräver olika mängd energi. Och som forskningen visar
Event Details
Hur kan sociala perspektiv inkluderas i energiomställningen?
Diska, duscha, laga mat, städa, köpa kläder, köra bil, eller gå på puben. Vardagliga göromål som kräver olika mängd energi. Och som forskningen visar används på olika sätt av olika grupper i samhället.
För att skapa framtidens hållbara energisystem behöver både produktion och användning förändras. Omställningen innebär möjligheter för nya gröna jobb och grönt företagande. I centrum för denna omställning finns människor, både som entreprenörer, anställda, medborgare, kunder och brukare. Samtidigt som vi behöver producera och konsumera energi på nya mer hållbara sätt så breder energifattigdomen ut sig. På detta webinarium diskuterar vi sociala perspektiv i energiomställningar som både utmaningar och framgångsfaktorer i omställningen. Hur kan omställningen göras så att sociala klyftor i samhället samtidigt inte ökar, exempelvis avseende energifattigdom, ojämställdhet och utanförskap?
På seminariet kommer utmaningar och möjligheter diskuteras i omställningsarbetet utifrån både forskning och privata och offentliga aktörer.
Seminariet är öppet för alla både regionalt och nationellt. Webinariet är det första av två tillfällen, i del två fokuserar vi på hur organisationer kan ta del av de fördelar som inkluderande innovationsprocesser och arbetsplatser kan medföra. Det går bra att delta vid båda tillfällena eller enbart ett av dem.
AGENDA:
Klicka på bilden nedan för att se agendan i större format.
Medverkande:
Per Carlborg är lektor i företagsekonomi och forskare inom Centre for Sustainable Business (CSB) vid Örebro universitet. Han har bland annat forskat om innovationsprocesser, cirkulär ekonomi och företagsomställningar bla i relation till en förändrad energimarknad.
Dag Balkmar är lektor i genusvetenskap vid Örebro universitet. Hans forskning omfattar bland annat studier av män, maskuliniteter, och omställning mot hållbart resande. Han arbetar bla inom forskningsprojektet ACCTING som undersöker ojämlikheter på individnivå, gruppnivå och samhällsnivå i relation till EU:s hållbarhetsagenda och dess Green Deal.
Jenny von Platten är doktorand vid RISE och Lunds universitet och fokuserar sin forskning kring hur energiomställningen av bostadsbeståndet påverkar social rättvisa och jämlikhet, samt hur omställningen påverkar – och fördelar – risker för energifattigdom i Sverige.
Tommy Lindström är byggingenjör och energiexpert på Energikontor Sydost. Lång nationell och internationell erfarenhet av energiprojekt och energins betydelse i samhället, både nationellt och inom EU.
Eva Lövstål är lektor i industriell ekonomi och management vid Blekinge Tekniska Högskola. Hennes forskning fokuserar på styrning och ledning av innovationsprocesser och innovativa organisationer. Hon har även forskat kring företags vilja att anamma nya innovationer, bl a i samband med en studie kring införande av elvägar.
Anne-Charlott Callerstig är forskare på Örebro universitet och projektpartner i 2EMPower. Forskningsområdet rör jämställdhets- och likabehandlingsfrågor ur ett organisatoriskt perspektiv, ofta med en interaktiv ansats med syftet att främja samverkan och stödja utvecklingsprocesser. Det praktiska arbetet med hållbarhetsintegrering, och då särskilt den sociala dimensionen, har varit i fokus för Anne-Charlotts arbete under senare år.
Linn Sindahl
Mattias Adolfsson
2 EM-Power finansieras av Energimyndigheten och projektleds av NetPort Science Park. Våra samarbetspartners är Blue Science Park, Blekinge Business Incubator, Örebro Universitet och Ignite Sweden.

Time
(Tuesday) 13:00 - 15:00